Een afspraak maken?

Vul het aanvraagformulier hiernaast in. Wij reageren zo spoedig mogelijk op uw aanvraag. 

Vergoeding psychologische behandeling

Vergoeding psychologische behandeling in 2021

Psychologiepraktijk Hollands Noorden heeft contracten met alle verzekeraars.
Uw behandeling wordt 100% vergoed vanuit het basispakket en rechtstreeks gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. Uw eigen risico wordt wel verrekend, u kunt als gevolg hiervan wel een factuur ontvangen van uw zorgverzekeraar voor uw eigen risico.

Lijst van gecontracteerde verzekeraars:

 • VGZ
 • Zilveren Kruis - Achmea
 • Multizorg
 • DSW
 • CZ
 • Menzis
 • De Friesland

Uw verzekering is een label van een van bovengenoemde verzekeringsmaatschappijen. Zo valt bijvoorbeeld 'Unive' onder VGZ.

Hieronder vindt u een overzicht van de regels betreffende vergoedingen voor psychologische behandeling. Deze gelden voor alle psychologen en psychotherapeuten die werkzaam zijn binnen de Generalistische Basis GGZ. Wij raden u aan deze regels goed door te lezen, zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

 

Generalistische Basis GGZ

Onderstaande tekst geldt voor de zogenaamde Generalistische Basis GGZ, waar deze praktijk onder valt. 

1. Wanneer wordt psychologische hulp vergoed?

In het basispakket wordt psychologische hulp alleen vergoed als voldaan is aan een aantal voorwaarden:


Verwijzing door de huisarts
U moet een verwijzing hebben van de huisarts. Deze verwijzing moet afgegeven zijn voordat de behandeling start. Verder moet de verwijzing aan een aantal regels voldoen. Uw psycholoog controleert dit van te voren.

Soms mag de verwijzing ook plaatsvinden door een andere arts, bijv. een bedrijfsarts. Dit hangt af van uw verzekering. Raadpleeg hiervoor uw verzekeringspolis.


Psychologische klachten
De huisarts mag alleen verwijzen als er sprake is van psychologische klachten waarbij een diagnose gesteld kan worden. De psycholoog gaat na of dit inderdaad het geval is. Zo ja, dan heeft u recht op vergoeding. Zo nee, dan wordt u terugverwezen naar de huisarts.

Als er geen sprake is van psychische klachten waarbij een diagnose gesteld kan worden, dan wordt alleen de beoordeling door de psycholoog vergoed.


Uitgesloten psychologische klachten
De behandeling van sommige psychologische klachten wordt niet meer vergoed uit het basispakket. Dit geldt onder andere voor aanpassingsstoornissen, relatieproblematiek, sommige angststoornissen en sommige seksuele stoornissen.

Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden ook aanpassingsstoornissen en relatieproblematiek. Raadpleeg hiervoor uw verzekeringspolis.


Uitgesloten behandelingen
Naast sommige psychologische klachten, zijn ook sommige behandelingen uitgesloten van vergoeding. Uw psycholoog informeert u indien hij een behandeling wil toepassen die niet voor vergoeding in aanmerking komt.

2. Hoe wordt psychologische hulp vergoed?

Psychologische pakketten
De overheid heeft eisen gesteld aan de manier waarop psychologische hulp moet worden aangeboden en aan de maximumvergoeding hiervoor.

Er zijn vier ‘pakketten’ geformuleerd van psychologische hulp:

 • psychologische hulp kort (ca. 5 consulten)
 • psychologische hulp middel (ca. 8 consulten)
 • psychologische hulp intensief (ca. 11 consulten)
 • psychologische hulp chronisch (ca. 11 consulten)

N.B. Het genoemde aantal consulten is alleen een indicatie. Het is aan de psycholoog om te bepalen hoe hij of zij een behandeling inricht. Uw psycholoog kan u hierover informeren.

Het bedrag dat gerekend wordt per 'pakket' voor psychologische hulp is wisselend per verzekeraar. Indien u dit wenst kunt u dit navragen bij uw verzekeraar.

Afzonderlijke gesprekken
Daarnaast mag hulp bij psychische problemen worden aangeboden in de vorm van afzonderlijke gesprekken. Deze worden niet vergoed uit het basispakket van uw zorgverzekering. De kosten van een afzonderlijk gesprek zijn €90,- Deze gesprekken zijn bedoeld voor de behandeling van psychologische klachten welke niet in aanmerking komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering.

 

3. Hoe wordt bepaald welke hulp ik krijg?

Op basis van de aard en de ernst van de klachten bepaalt de psycholoog of u voor een behandeling in de Basis GGZ in aanmerking komt en welk behandelpakket past bij uw klachten.

De psycholoog bespreekt dit in het eerste of tweede contact met u. Hij of zij geeft aan welk ‘pakket’ hij u aan kan bieden. Als u niet in aanmerking komt voor een van de pakketten, kunt u kiezen voor een behandeling op eigen kosten. Anders wordt u terugverwezen naar de huisarts.

Stoppen van de behandeling
Als u tussentijds besluit te stoppen met de behandeling, zijn in principe de volledige kosten van de afgesproken behandeling te betalen. Vergelijk het met een cursus die u volgt. U betaalt voor wat er afgesproken is, ook als u besluit om tussentijds te stoppen.

Afgezegde en niet nagekomen afspraken
Als de afspraak niet door kan gaan, dient u minstens 24 uur van te voren af te zeggen. Bij te late afzegging wordt een consult in rekening gebracht, dit zogenoemde ‘no show-tarief’ bedraagt €90,-. Dit wordt niet vergoed door de verzekering.

 

4. Hoe hoog is de vergoeding?

Eigen risico
Psychologische hulp valt onder het eigen risico van de zorgverzekering. Het wettelijk verplicht eigen risico is in 2020 € 385 per jaar. Als u een verzekering heeft afgesloten met een extra eigen risico, geldt dit hogere bedrag.

Het eigen risico betekent dat u de eerste € 385 aan zorgkosten in een jaar zelf moet betalen (of meer, als u een extra eigen risico heeft). Als u dus nog geen andere zorgkosten heeft gemaakt, moet u de eerste € 385 van uw psychologische hulp zelf betalen.

De verplichte eigen bijdrage per consult is reeds vanaf 2014 komen te vervallen.

Contract of niet
Als uw psycholoog een contract heeft met uw zorgverzekeraar, wordt de hulp voor 100% vergoed (behalve het eigen risico). Uw psycholoog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar. U kunt van uw zorgverzekeraar wel een nota krijgen voor het eigen risico.

Als uw psycholoog geen contract heeft, kan het zijn dat de hulp niet volledig vergoed wordt. Dit hangt af van uw verzekeraar en uw polis. Als u een zogenaamde naturapolis heeft, moet u in de regel een deel zelf betalen (meestal tussen 25% en 40%, raadpleeg uw polis). Als een zogenaamde restitutiepolis heeft, vergoedt de verzekeraar wel de volledige kosten.

Uw psycholoog kan u vertellen of hij of zij een contract heeft met uw zorgverzekeraar. Psychologiepraktijk Hollands Noorden heeft contracten met alle verzekeraars.

Samenvattend
Vergoeding vindt alleen plaats als er sprake is van een verwijzing door de huisarts of een andere arts (afhankelijk van uw verzekering);

De psycholoog controleert vooraf of in het eerste gesprek de verwijsbrief, en gaat na of de behandeling in principe voor vergoeding in aanmerking komt. Ook geeft hij aan met welke verzekeraars hij een contract heeft.

In het eerste of tweede gesprek bepaalt de psycholoog of u voor behandeling in aanmerking komt en zo ja, welk pakket voor u geschikt is. Als de psycholoog geen contract heeft met uw zorgverzekeraar, dan geeft hij aan wat de kosten ervan zijn. U beslist of u hiermee akkoord gaat.

Als u de behandeling tussentijds stopt, is de psycholoog gerechtigd u de kosten van de afgesproken behandeling in rekening te brengen.

 

Wij willen u, door deze informatie, zo goed mogelijk op de hoogte brengen van de vergoedingen voor psychologische hulp in 2020. U blijft echter te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het inzichtelijk hebben van uw specifieke verzekeringsvoorwaarden en hiermee de wel en niet vergoede psychologische zorg in uw specifieke situatie. Wij adviseren u daarom om bij uw verzekeringsmaatschappij na te vragen wat de nieuwe ontwikkelingen binnen uw polis voor de vergoeding van uw behandeling betekenen. Indien u vragen heeft, dan kunt u deze uiteraard aan uw behandelaar stellen, wij zullen deze graag beantwoorden.

 

Zorgprestatiemodel

Uw behandeling wordt ook in 2022 geheel vergoed vanuit de basisverzekering. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. Er zijn wel een aantal verschillen:

 

Het zorgprestatiemodel is een bekostigingssysteem met goede eigenschappen als eenvoudige regels niet meer administratie dan nodig is. Echter, binnen het zorgprestatiemodel werkt de zorgverzekeraar als het ware per consult, de zogenaamde ‘prestaties’. Dit model maakt een einde aan de DBC’s uit het huidige model, de Diagnose Behandel Combinaties. In het huidige systeem wordt uw behandeling door zorgverzekeraars gezien als één geheel, binnen het zorgprestatiemodel wordt uw behandeling als het ware gezien als een verzameling losse consulten. Inhoudelijk verandert dit uiteraard niets aan uw behandeling. Wat betreft het betalen van het eigen risico heeft dit wel gevolgen. In het huidige model betaalt u, indien uw behandeling doorloopt in het nieuwe jaar, alleen het eigen risico van het jaar waarin u de behandeling bent gestart.

 

In het nieuwe model betaalt u, indien uw behandeling doorloopt in het nieuwe jaar, ieder jaar het eigen risico en niet alleen het eigen risico van het jaar waarin de behandeling gestart is. Als u dus op dit moment in zorg bent en uw behandeling loopt door na 01-01-2022, dan wordt ook uw eigen risico over 2022 aangesproken door uw zorgverzekeraar. Dit is landelijke regelgeving vastgesteld door zorgverzekeraars. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u deze uiteraard bespreken met uw behandelaar of door te bellen naar 0224-760020.

 • BE JO
  24-04-2019 11:36
  Ik ben zeer tevreden in de begeleiding die ik gehad heb. Er werd tijd voor je genomen en de gesprekken die ik heb gehad leerde ik veel van mijzelf. Ik ben er sterker uit gekomen en daar ben ik heel blij mee. Bedankt!!
 • A A
  11-02-2019 09:40
  Ik heb het zeer prettig ervaren de 11 sessies waren voldoende. Ik heb veel tips gekregen en kon die makkelijk toepassen. Wat ook heel prettig was, de afspraken werden in overleg gepland soms verder verspreid, omdat dat beter uit kwam met gebeurtenissen op het werk.
 • X X
  21-01-2019 09:46
  Zéér prettige ervaring. Harald is rustig en luistert goed. Na een traject van bijna 8 maanden kan ik verder met mijn leven. Dank voor alle hulp!
 • A Anoniem
  11-12-2018 16:44
  Ik vindt het fijn om hier te komen, het heeft mij enorm geholpen, ik ben nu veel rustiger en niet meer zo snel boos of gefrustreerd Dank jullie wel
 • P Anoniem
  05-11-2018 11:38
  Voor het eerst na jaren professionele hulp ingeschakeld. Een moeilijke stap geweest om hulp te accepteren. Er wordt gekeken naar de persoon en de hulpvraag. Vanuit hier wordt gekeken welke behandelaar het beste bij de persoon past. Hierdoor krijg je zorg op maat en voelt de aangeboden hulp juist heel fijn en vertrouwd. Het is kleinschalig en je krijgt altijd dezelfde behandelaar. Er wordt regelmatig aan je gevraagd of je nog tevreden bent met de behandelaar. Want laten we eerlijk zijn, zonder klik is er ook geen persoonlijke groei. Ik wil mijn behandelbaar bedanken, zij liet mij spiegelen en relativeren. Hierdoor ben ik gegroeid en kan ik nu zonder professionele hulp verder.
Beste gebruikers, deze site bewaart cookies op uw computer. Het doel is om uw ervaring op onze website te verbeteren en u tegelijkertijd meer gepersonaliseerde diensten aan te bieden. Cookies worden ook gebruikt voor het personaliseren van advertenties.

Als u meer informatie wilt over de cookies die wij gebruiken, raadpleeg dan ons Privacybeleid. Door cookies te accepteren, stemt u in met het gebruik ervan. U kunt de instellingen van de cookies ook aanpassen. Als u weigert, worden uw gegevens niet bijgehouden wanneer u deze site bezoekt. Er wordt slechts één cookie gebruikt in uw browser om uw voorkeur dat u niet gevolgd wilt worden te onthouden.
Alles weigeren
Instellingen aanpassen
Sta alles toe
Cookie-instelling bewerken